اعتياد چيست؟اعتياد يــک «بيمارى اجتماعي» است که عوارض جسمى و روانى دارد و تا زمانى که بـه علل گرايش «بيمار» توجه نشود، درمان جسمى و روانى فقط براى مدتى نتيجه بخش خواهد بود و فـــرد مـــعتاد دوباره گرفتار « مواد اعتياد آور» مي گردد.اعتياد به موادمخدر يکى از مهمترين مشکلات اجتماعي، اقتصادى و بهداشتى است که عوارض ناشى از آن تهديدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده و موجب رکود اجتماعى در زمينه هاى مختلف مىگـــــردد .
همچنين ويــرانگري هاى حاصل از آن زمينه ساز سقوط بسيارى از ارزشها و هنجارهاى فرهنگى و اخلاقى شده و بدين ترتيب سلامت جامعه را بطور جدى به مخاطره مىاندازد.پديده شوم قاچاق موادمخدر بيش از آنکه فعاليتى سوداگرانه، تجارى و اقتصادى در عرصه مافياى اقتصاد بين المللى باشد، ابزارى کارآمد، مؤثر و راهبردى در گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان بر کشورهاى توسعه نيافته است. تحليلگران مسائل سياسى و اجتماعى بر اين باورند که در تهاجم و نفوذ فرهنگي، پديده موادمخدر مهمترين عامل به تباهى کشيدن و انحطاط اخلاقى جوامع به شمار مي رود. متاسفانه گسترش دامنه مصرف موادمخدر در جامعه امروزى به حدى است که حتى قشر متفکر و تحصيل کرده را نيز به سمت خود کشانده است. مبارزه با اعتياد نيز قطعاً بيش از آنکه ماموريتى در راستاى وظايف مصرحه نيروى انتظامى باشد، اقدامى است استراتژيک در مقابله با ابزار نظام سلطه جهانى در انحطاط اخلاقى جوامع با اهداف خاص سياسي.
اعتياد بعنوان يک آسيب اجتماعي، هيچ گاه بطور کامل ريشه کن نخواهد شد، اما با تدبير، انديشه و تلاشى مخلصانه حداقل ميتوان آنرا به کنترل در آورد. در اين راستا تلاش ما بر اين است تا با ارتقاء سطح آگاهى اقشار مختلف جامعه پيشگيرى از اعتياد را بر درمان معتادين مقدم بداريم. به اميد روزى که جامعه اى داشته باشيم که اگر هم در آن فرد معتادى وجود دارد، درصدد نجات خويشتن باشد.
مواد مخدر
انواع فرآورده هاى گياهان خشخاش، شاهدانه، کوکا و ترکيبات شيميايى مشابه که مصرف آنها موجب اعتياد مي گردد.
انواع مواد مخدر :
1- سستي زا
2- توهم زا
3- توان افزا
مواد سستى زا :
موادى هستند که مصرف آن بر روى سلسله اعصاب مصرف کننده اثر گذاشته و در نتيجه فعاليت فکرى و بدنى او را سست نمايد.
اين مواد به دو دسته تقسيم ميشوند :
- طبيعى ، مانند : استحصالات گياه خشخاش، ترياک، شيره ترياک، مرفين
- مصنوعى ، مانند : هروئين، متادون، نرمتادون، پاپاورين، پتيدين، انواع و اقسام قرص هاى مسکن و آرام بخش
مواد توهم زا:
با مصرف اين مواد فرد دچار اوهام حسى و بصرى مي شود. اين مواد را هالوسينوژن مي گويند که شامل:
- طبيعى ، مانند : استحصالات گياه شاهدانه،حشيش، بنگ، ماريجوانا، گراس، چرس؛ مسکالين، جو سياه آفت زده، برخى از قارچهاى حاوى مواد توهم زا، دانه هاى نوعى نيلوفر وحشي
- مصنوعي ، مانند : ال.اس.دي(L.S.D) ، دي متيل تريپتامين (D.M.T) ، دي اتيل تريپتامين (D.E.T)
مواد توان افزا
مصرف آن بر روى سلسله اعصاب تأثير گذاشته و در نتيجه فعاليت فکرى و بدنى مصرف کننده بيشتر و باعث هيجان مي شود. اين مواد به دو دسته تقسيم مي شوند که عبارتند از :
- طبيعي ، مانند : برگ کوکا، کوکائين، کراک، برگ و ساقه برخى درختان مثل خات و کراتم و ناس
- مصنوعي ، مانند : آمفتامين، متيل آمفتامين، ترکيبات آمفتامينها
مواد سستى زا