• وبلاگ : راه فضيلت
  • يادداشت : مهر كدامين معشوق در پيشاني ماست؟
  • نظرات : 10 خصوصي ، 119 عمومي
  • چراغ جادو

    نام:
    ايميل:
    سايت:
       
    متن پيام :
    حداکثر 2000 حرف
    كد امنيتي:
      
      
     
    + جواب نويسنده به يك كاربرمحترم 

    سوال:آيا لطمه زدن به خود و يا قمه زدن در عزاداري سيد الشهدا كار درستي است ...اگر جواب خير است چرا حضرت زينب اين كار را انجام دادند؟

    نتيجه تحقيق نويسنده وبلاك راه فضيلت:

    از مراسمي كه در بعضي از شهرستان ها و بلاد شيعي وجود دارد, قمه زني است كه گروهي از عزاداران براي اين كه اظهار آمادگي براي خون دادن و سر باختن در راه امام حسين كنند, انجام مي دهند.
    اين عمل از ديرباز: مورد اختلاف مراجع تقليد و پيروان آن ها مي باشد. عده اي آن را جايز مي دانند و گروه ديگربه خاطر تأثير نامطلوبش بر افكار ديگران و موجب وهن مذهب بودن , آن را جايز نمي دانند. البته وضع زماني در اين مسئله بي تأثير نيست . امام خميني در اوايل انقلاب در پاسخ سؤالي در اين زمينه فرمود: <در وضع موجود قمه نزنند>. (1) حضرت آيةالله فاضل لنكراني مي فرمايد: <با توجه به گرايشي كه نسبت به اسلام و تشيّع بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران در اكثر نقاط پيدا شده و ايران اسلامي به عنوان ام القراي جهان اسلام شناخته مي شود و اعمال و رفتار ملّت ايران به عنوان الگوي اسلام مطرح است , لازم است در رابطه با مسايل سوگواري امام حسين (ع)به گونه اي عمل شود كه موجب گرايش بيش تر به آن حضرت و هدف مقدس وي گردد.
    در اين اوضاع مسئلهء قمه زني نه تنها چنين نقشي ندارد, بلكه به علت نداشتن هيچ گونه توجيه قابل فهم ، ثمره اي جز نتيجهء سوء نخواهد داشت . لذا لازم است علاقه مندان به امام حسين (ع) از اين گونه اعمال خودداري كنند.(2)
    آيةالله مكارم در پاسخ اين مسئله چنين فرموده اند:
    <عزاداري خامس آل عبا از افضل قربات و مايهء بيداري مسلمين است , ولي از كارهايي كه موجب وهن مذهب مي شود و بهانه به دست دشمنان و مخالفان مي دهد, بايد اجتناب نمود(3)>.
    آيت الله تبريزي نيز فرموده اند : عزاداري بايد طوري باشد كه موجب وهن بر شيعه نباشد .(4 )

    رهبر فرزانهء انقلاب , حضرت آية الله خامنه اي در ديدار جمعي از روحانيون در آستانهء ايّام عاشوراي سال 1373در ضمن بيانات مبسوطي در خرافه زدايي از عزاداري سيدالشهدا فرمود: <قمه زدن هم از آن كارهاي خلاف است ... اين يك كار غلطي است كه عده اي قمه ها را بگيرند و به سر خود بزنند و خون بريزند. كجاي اين كار, حركت عزاداري است ؟ اين جعلي است . اين ازچيزهايي است كه از دين نيست >.
    و در پاسخ به نامهء امام جمعهء اردبيل نوشتند:
    <امروز اين ضرر بسيار بزرگ و شكننده است و لذا قمه زدن علني و همراه با تظاهر, حرام و ممنوع است (5)>.
    آن چه از مطالب فوق نتيجه مي گيريم , عبارت است از:
    1ـ قمه زدن امروز چون موجب وهن به مذهب است , حرام است و ممنوع .
    2ـ اگر هدف آن عده اي كه قمه مي زنند, اين باشد كه مي خواهند آمادگي خود را براي خون دادن در راه اسلام اعلان كنند, بهتر است به جاي اين كار به يكي از مراكز انتقال خون يا درمانگاه ها مراجعه كرده و خون خود را براي نجات جان بيماران هديه نمايند.
    گفتني است : وقتي قمه زدن حرام باشد, ديگر فرق نمي كند به قصد قربت انجام بگيرد يا خودنمايي . وتشبيه اين كار به كار حضرت زينب (ع) بلاوجه است . تازه صحت قضيه آن حضرت مورد شك است . مگر اين كه مقصود اين باشد كه انسان از خود بي اختيار شود كه اثبات چنين امري مشكل است ، چون آماده كردن قمه و... با قصد قبلي انجام مي گيرد ، نه به يكباره و بدون اختيار.

    (پـاورقي ها :

    1.فرهنگ عاشورا, ص 358

    2.جامع المسائل , ج 1 ص 622

    3.استفتاآت جديد, ج 1 ص 55

    4 .استفتاات جديد س 2014

    5.جزوهء <پيرامون عاشورا>, مجموعه سخنان و استفتاآت و جواب هاي مقام معظم رهبري كه در سال 1415از سوي دفتر تبليغات منتشر شده است