افسردگى،از شایع ترین بیمارى های روانی است که علایم آن عبارتند از:یاس و ناامیدى،در خود فرو رفتگى،بى اشتهایى،اشکال در خواب و در رفتار جنسى،گوشه گیرى و انزوا گزینى.متاسفانه این گونه بیماران تمایل به خودکشى دارند که تعدادى از آن ها دست به این کار مى زنند و متاسفانه از بین مى روند.
عده اى از روان شناسان اضطراب و افسردگى را ناشى از یک تفکر غیر منطقى مى دانند که عمدتا در طول زندگى آموخته شده است.این عده اعتقاد دارند که وقتى تفکرى غلط بود رفتار غلط را در پى خواهد داشت و افراد مضطرب و افسرده عمدتا تفکرات غلط دارند.
علت های افسردگی:
1:توقّعات نادرست:تفکر این که همه چیز باید بر وفق مراد باشد و 100 درصد همه کارها درست انجام شود.به عبارت دیگر تفکر همه یا هیچ.
این افراد مى گویند یا نباید کارى انجام شود و یا اگر قرار شد کارى انجام شود باید 100 درصد درست انجام گردد و چون چنین وضعیتى همیشه امکان ندارد،لذا در موارد متعددى با شکست مواجه مى شوند و افسرده مى گردند و قبل از شروع به کار و در هنگام کار با تفکر تکرار شونده ای مانند این که نکند این بار هم موفق نشوم،در اضطراب به سر مى برند و در اثر اضطراب زیاد و فرو خوردن خشم و عصبانیت بیش از حد به بیمارى جسمى فشار خون،زخم معده،سردرد و... مبتلا مى شوند که به نام بیماری هاى روان تنى موسوم هستند.
درمان:
در روایت بسیار زیبایی از رسول گرامی اسلام نقل شده است که حضرت فرمودند:
آن چه تمامش درک نگردد،تمامش ترک نگردد«1»
معنای این روایت این است که اگر در کاری موفق نشدی آن را با تمام و کمال انجام بدهی سعی نکن از آن کار نا امید شوی و به طور کامل ترک کنی.در این صورت هر اندازه برایت مقدور بود انجام بده.
مثلا شخصی تصمیم می گیرد از امروز نماز هایش را به موقع بخواند و با جدیت کار را شروع می کند و نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا را می خواند ولی برای نماز صبح خواب می افتد و بعد نا امید می شود و با خود می گوید این چه نماز خواندنی است؟من که موفق نشدم نماز صبح را بخوانم و لذا این تفکر او را به به سمتی می کشد که کلا نماز را ترک می کند،و اگر این کار چند بار تکرار شود تبدیل به بیماری افسردگی می شود،و شخص همیشه خودش را گناه کار می داند.
این در حالی است که رسول گرامی اسلام فرموده است اگر موفق نشدی کاری را به اتمام برسانی و 100 درصد انجام دهی سعی کن آن کار به طور کامل ترک نکنی و هر اندازه برایت مقدور بود انجام دهی.
2:احساس تنهایی:گاهی انسان می خواهد کار خوبی انجام دهد ولی دیگران او را حمایت نمی کنند و....حمایت نکردن دیگران او را غم گین و غصه دار می سازد و گاهی خیال می کند که او در این دنیا تنها است و کسی او را درک نمی کند،ولی باید از این گونه تفکرات دست برداشت همان گونه که مولای متقیان امیر المومنین می فرماید:
اى مردم! در پیمودن راه حق،از کمى همراهان مهراسید«2»....
سوالاتی که در وبلاک راه فضیلت مطرح می شود در وبلاک جواب پاسخ داده می شود برای دیدن وبلاک جواب روی کلمه جواب کلیک کنید جواب
منابع:
1:قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صل الله علیه و آله:ما لا یدرک کله لا یترک کله«عوالی اللآلی، ج4، ص58»
2:قَالَ أَمِیرُ الْمُومِنِینَ علیه السلام:أَیهَا النَّاسُ لَا تَسْتَوْحِشُوا فِی طَرِیقِ الْهُدَى لِقِلَّةِ أَهْلِهِ«نهج البلاغه، خطبه 201»