او خانه آمد،فرزندانش از گرسنگی گریه می کردند، همسرش دیگی را روی آتش گذاشته بود، پرسید این دیگ چیست؟ گفت دیگ خالی است فقط برای دل گرمی بچه ها گذاشته ام.
او دلش گرفت و تنها عبایی که داشت را برداشت و به بازرا رفت و آن را فروخت و با پولش غذایی تهیه کرد و روانه منزل شد در راه فقیری را دید که می گفت:آیا کسی در راه خدا وام می دهد که خداوند چند برابر به او عطا کند ؟او همه غذاها را به آن فقیر داد و چون به خانه رسید همسرش پرسید: آیا توانستی غذایی تهیه کنی ؟مرد گفت بله ولی همه آن غذاها را به بینوا دادم .همسرش گفت چه کار خوبی کردی شما همیشه توفیق کار خیر پیدا می کنی.
او روانه مسجد شد در راه کسی را دید که گفت: این شتر را می فروشم! او گفت من فعلا پول برای خرید این شتر ندارم ،آن شخص گفت به تو فروخنم هر وقت که پولی به تو رسید به من بدهی.
او آن شتر را به 60 درهم خرید و حرکت کرد که ناگهان شخصی دیگر رسید و عرض کرد: این شتر را به من بفروش!! به چه قیمت می خری ؟آن شخص گفت به 120 درهم
او شتر را داد و پول را گرفت در این حال رسول خدا سر رسید و ماجرا را از علی شنید و فرمود فروشنده شتر جبریل و خریدار آن هم میکایل بود. این آن وامی بود که به ان فقیر بخشیدی..«1»
راستی چرا امیر المومنین و حضرت زهرا و ائمه اطهار این همه ایثار را دوست داشتند؟
فواید ایثار:
1:باعث بالا رفتن سرعت نزول روزی می شود:رزق به معنى عطاء و بخشش مستمر خداوند می باشد، و از آنجا که روزى الهى عطاى مستمر او به موجودات است به آن رزق گفته مى شود ایثار و از خود گذشتگی باعث می شود که این رزق و روزی بیشتر و زودتر بر انسان نازل شود همان گونه که رسول گرامی اسلام می فرماید:
فرود آمدن روزى بر انسان سخاوت مند و ایثارگر، سریع تر از فرو رفتن کارد در گلوى شتر است«2»
2:بهترین نوعِ صدقه است:یکی از آموزه های دستوری قرآن، صدقه است. در بسیاری از روایات، صدقه با دو اثر جذب منفعت و دفع بلا مورد تاکید قرار گرفته است. از این رو صدقه دادن در هر روز به ویژه برای دفع بلا و رفع گرفتاری ها به عنوان مستحب معرفی شده و از مومنان خواسته شده تا با صدقه دادن خود را بیمه کنند.
ایثار و از خود گذشتگی بهترین نمونه ایثار و از خود گذشتگی می باشد همان گونه که روایتی این گونه نقل شده است:
ابو بصیر می گوید: به یکى از این دو امام حضرت باقر یا حضرت صادق علیهما السّلام عرض کردم: کدام نوع تصدّق بهتر است؟ فرمود: تصدّق شخص پریشانى که مقدار کمی داشته باشد و آن را ایثار کند و دیگرى را بر خود مقدّم دارد، آیا نشنیدى گفتار خداوند بزرگ را که می فرماید:مقدّم می دارند دیگران را بر خویشتن هر چند خود در نهایت فقر و تنگدستى باشند«3»
جهت دیدن تصویر با کیفیت بهتر اینجا را کلیک کنید
منابع:
1:بر گرفته از 1001 داستان از زندگی امام علی علیه السلام
2:قال رسول الله صل الله علیه و آله: الرِّزْقُ إِلَى السَّخِیِّ أَسْرَعُ مِنَ السِّکِّینِ إِلَى ذِرْوَةِ الْبَعِیرِ«ارشاد القلوب-ترجمه سلگى ج1 ص 368 »
3:قال أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَحَدِهِمَا، قَالَ: قُلْتُ لَهُ أَیُّ الصَّدَقَةِ أَفْضَلُ قَالَ :جُهْدُ الْمُقِلِّ أَمَا سَمِعْتَ قَوْلَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ-: وَ یُؤْثِرُونَ عَلى أَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ کانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ تَرَى هَاهُنَا فَضْلا«ثواب الاعمال-ترجمه غفارى ص 310 5:الحیاة با ترجمه احمد آرام ج1 ص 435»