ای کاش نیمه اى از آن میوه را خودم مى خوردم، چقدر با اشتها می خورد، حتما شیرین و خوشمزه است، گفت: نیمه ای از آن به من بده، چقدر زیبا می خوری.
غلام نیمه اى از آن میوه را به خواجه داد؛ خواجه قدرى از آن میوه را خورد، اما بسیار تلخ و بدمزه بود. عصبانی شد و غلام را عتاب کرد که چگونه میوه اى به این تلخی را این گونه با لذت می خوری؟
غلام گفت: اى خواجه ! چه بسیار میوه شیرین که از دست تو گرفته ام و خورده ام. اکنون که میوه اى تلخ از دست تو به من رسیده است، چگونه ناراحت شوم و بی تابی و بی رغبتی کنم که شرط جوانمردى و بندگى این نیست . صبر بر این تلخى اندک ، سپاس شیرینى هاى بسیارى است که از تو دیده ام و خواهم دید«1»
بله این استقامت است که انسان را به صندوقچه ای راهنمایی می کند که در آن کلید طلایی برای باز کردن در های بهشت وجود دارد بهشتی که ملائکه اش منتظر شخص صبور لحظه شماری می کنند و به محض باز کردن در بهشت به او خوش آمد می گویند همان گونه که خداوند در قرآن کریم می فرماید:
باغهاى جاویدان بهشتى که وارد آن مى شوند و همچنین پدران و همسران و فرزندان صالح آن ها و فرشتگان از هر درى بر آنان وارد مى گردند و به آنان مى گویند سلام بر شما بخاطر صبر و استقامتتان! چه نیکوست سرانجام آن سرا ى جاویدان«2»
انسان با هر نفسی که می کشد زیان و ضرری را باید تحمل کند مگر برای کسانی که اهل صبر و استقامت هستند و دیگران را نیز به استقامت توصیه و سفارش می کنند و این آن قدر مهم و اساسی که خداوند قسم خورده و می فرماید:
به عصر سوگند، که انسانها همه در زیانند، مگر کسانى که ایمان آورده و اعمال صالح انجام دادهاند، و یکدیگر را به حق سفارش کرده و یکدیگر را به شکیبایى و استقامت توصیه نموده اند«3»
منابع:
1: الامتاع و المؤ انسة ، ج 2، ص 121،
2: جَنَّاتُ عَدْنٍ یَدْخُلُونَها وَ مَنْ صَلَحَ مِنْ آبائِهِمْ وَ أَزْواجِهِمْ وَ ذُرِّیَّاتِهِمْ وَ الْمَلائِکَةُ یَدْخُلُونَ عَلَیْهِمْ مِنْ کُلِّ بابٍ *سَلامٌ عَلَیْکُمْ بِما صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّارِ«رعد آیات 23 و 24»
3: وَ الْعَصْرِ *إِنَّ الْإِنْسانَ لَفی خُسْرٍ **إِلاَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ«سوره عصر»