مَثَلُ الَّذِینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ کَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ فِی کُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَ اللَّهُ یُضاعِفُ لِمَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِیمٌ.
مثل کسانى که اموال خود را در راه خدا انفاق مىکنند، همانند بذرى است که هفت خوشه برویاند و در هر خوشه یکصد دانه باشد و خداوند آن را براى هر کس بخواهد (و شایستگى داشته باشد،) دو یا چند برابر مىکند و خدا (از نظر قدرت و رحمت) وسیع و (به همه چیز) داناست.
نکته ها:
سفارش به انفاق و منع از اسراف و تبذیر،بهترین راه براى حلّ اختلافات طبقاتى است.هم چنان که پیدایش و گسترش ربا،زمینه ساز و بوجود آورنده طبقات است.لذا در قرآن آیات لزوم اتفاق و تحریم ربا در کنار هم آمده است.
هر دانهاى،در هر زمینى،هفت خوشه که در هر خوشه صد دانه باشد نمى رویاند،بلکه باید دانه،سالم و زمین،مستعد و زمان،مناسب و حفاظت،کامل باشد.همچنین انفاق مال حلال،با قصد قربت،دون منّت و با شیوه نیکو آن همه آثار را خواهد داشت.
پیامها:
1:انفاق،تنها پاداش اخروى ندارد،بلکه سبب رشد و تکامل وجودى خود انسان مىگردد.«مَثَلُ الَّذِینَ یُنْفِقُونَ»
2:ستایش قرآن از کسانى است که انفاق سیره همیشگى آنان باشد.«یُنْفِقُونَ» فعل مضارع دلالت بر استمرار دارد.
3:انفاق،زمانى ارزشمند است که در راه خدا باشد.در اسلام اقتصاد از اخلاق جدا نیست.«فِی سَبِیلِ اللَّهِ»
4:استفاده از مثال هاى طبیعى،هرگز کهنه نمی شود و براى همه مردم در هر سن و شرایطى که باشند قابل فهم است.تشبیه مال به بذر و تشبیه آثار انفاق به خوشه هاى متعدّد پر دانه.«کَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ»
5:تشویق و وعده پاداش،قوى ترین عامل حرکت است.پاداش هفتصد برابر.«وَ اللَّهُ یُضاعِفُ
6:لطف خداوند،محدودیّت ندارد.«وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِیمٌ»
7:اگر انفاق مال،تا هفتصد برابر قابلیّت رشد و نموّ دارد«کَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ فِی کُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ»پس حساب کسانى که در راه خدا جان خود را انفاق مى کنند چه مى تواند باشد؟!
آدرس آیه:سوره بقره آیه 261 آدرس تفسیر:تفسیر نور ج 1 ص 423
سجاد ::: جمعه 89/8/7::: ساعت 5:26 عصر